Skt. Patricks dag – er den på vej ind i de danske traditioner

Den danske kalender synes at være udsat for en sand invasion af udenlandske og især angloamerikanske traditioner. Først kom Halloween og Black Friday, og nu er Skt. Patricks dag godt på vej ind i den ellers traditions- og helligedagsfattige periode mellem jul og påske. Men hvor stammer traditionen fra, og hvorfor skal vi fejre Skt. Patrick herhjemme?

Skt. Patrick var en irsk biskop, der havde samme rolle i Irland, som Ansgar og Harald Blåtand havde herhjemme. Han var med til at kristne irerne og grundlægge den katolske kirke i landet.

Fordi han tit anvendte det meget udbredte trekløver, når han skulle forklare irerne om den hellige treenighed Faderen, Sønnen og Helligånden, er netop trekløveren blevet symbol på Skt. Patrick og fejringen af ham på hans dødsdag d. 17. marts. Han er jo ophøjet til helgen og den slags fejrer man på deres dødsdag – ikke deres fødselsdag, mærkeligt nok.

Det er også på grund af trekløveren, at dagens farve – og folks udklædning og oppyntning – overvejende er holdt i grønne farver – og derfor grønt spiller så central en rolle i de irske nationalsymboler

Helligdagen fulgte irerne ud i verden

Skt. Patricks dag er blevet fejret af irerne i over tusinde år. Derfor var det også meget naturligt, at traditionen blev taget med, da irerne immigrerede til USA. Det gjorde de i stort tal fra slutningen af 1700-tallet og langt ind i det 20. århundrede.

Det fik med tiden andre kulturer i USA til at få øjnene op for og deltage aktivt i Skt. Patricks dag, hvor alle klæder sig i grønt. Derfor hører du tit mottoet ”Everyone is Irish on Skt. Patrick’s Day” – både over på den anden side af dammen og nu også herhjemme.

Flere og flere danskere fejrer Skt. Patricks dag

Nu skal vi også til at holde Skt. Patricks Dag i Danmark her. Så blive ikke forbavset, når du møder sådan en fyr her på gaden d. 17. marts.Fejringen af Skt. Patricks dag foregår med store parader, hvor alle (måske især børnene) bliver malet grønne i ansigtet og optræder i grønne alfe- og biskop-kostumer. Samtidig er der længe åbent i de irske pubber, som er udsmykket helt i grønt på dagen, ligesom der foregår masser af anden festivitas med relations til Skt. Patricks.

Det hele kan også opleves herhjemme, hvor København de seneste par år har haft deres egen Skt. Patrick parade. Forud for selve paraden blever der spillet irsk musik og danset irske folkedanse på Rådhuspladsen, som er mødestedet for eventet.

Endnu en god dag at lufte din julesweaters på

Skal vi absolut tilføje endnu en angloamerikansk mærkedag til kalenderen? Ja, det synes vi faktisk. For det giver os endnu en dag, vi har en undskyldning for at lufte vores julesweater – både som barn og voksen. Især dem, der er holdt i grønne nuancer.