I aften er det lillejuleaften! Hvad laver vi der?

Lillejuleaften! Dagen før dagen. I mange familier er den lige så traditionel som selve juleaften. Hvad vi foretager os, er dog meget forskelligt og afhænger især af, hvorvidt familien er sammenbragt, samt hvilke traditioner vi har selve juleaften. Vi har hørt en flok folk på gaden om deres lillejuleaftenstraditioner. Her er det billede, det tegnede.

Lillejuleaften lyder næsten lige så højtideligt som juleaften. Men alle ved jo godt, at det ikke er den ægte vare. Alligevel bliver den det næsten i de mange danske familier, der består af sammenbragte børn fra tidligere forhold.

Snydejul

For her ender lillejuleaften oftest med at blive til ”snydejul” hos den af forældrene, der ikke skal have børnene til juleaften det år. Det betyder, at ungerne ender med at score to gange julemiddag og to omgange med gaveudpakning hvert eneste år.

Nogen kalder det en devaluering af juleaften, mens andre mere ser det som en praktisk foranstaltning. For begge forældre skal da have mulighed for at fejre jul med deres børn. Så måske holder vi egentlig mest ”snydejul” for vores egen skyld. Ungerne ser det bare som endnu en bonus ved at være skilsmissebarn – eller endnu en udfordring.

I biologiske familier bruges lillejuleaften oftest til andre formål. Især til at fordrive ventetiden i de familier hvor der er små børn.

Juletræet pyntes

I både sammenbragte og biologiske familier står der oftest juletræspyntning på dagsplanen lillejuleaften. I hvert fald i de familier hvor juletræet ikke allerede er flyttet ind tidligere på måneden.

Det foregår oftest om aftenen eller sidst på eftermiddagen, mens der høres julemusik og nippes til alle julelækkerierne i slikskåle og kagedåser.

I mange danske hjem pyntes juletræet lillejuleaften som fast tradition.

Risengrød på madplanen

En stor del danske familier spiser tilsyneladende risengrød lillejuleaften. Det skyldes, at ris a la manden bliver bedst, når grøden er godt kold. Så når der nu alligevel er sat risengrød over på komfuret, kan vi jo lige så godt snuppe en portion lillejuleaften.

Hvem siger nej til en nem aftensmad?

Antijul

Andre holder “antijul” og spiser f.eks. sushi eller noget andet let og fedtfattigt lillejuleaften. Andre igen gør alt for, at lillejuleaften bliver en helt almindelig hverdagsaften som alle andre.

Pointen er, at juleaften derved får større betydning, samt at vi kan slippe for nogle af alle de ekstraordinære eller overflødige kalorier, julemåneden ellers byder så rigeligt på.

Juleaften efter andre traditioner

I familier med forskellig kulturel baggrund synes der også at være præcedens for, at der fejres jul på den måde, som den person, der ikke har en dansk baggrund, er vant til. Så i familier med f.eks. en dansk mor og en norsk far, fejres julen typisk efter norske traditioner på lillejuleaften og efter danske traditioner d. 24.

Dog kunne vi ikke lade være med at bemærke, at det typisk var tilfældet, hvis personen med en ikke-dansk juletradition var en mand. De familier, hvor det var kvinden, der kom fra et andet land, var det oftest hendes juletraditioner, der havde taget over d. 24. december. Her var det i stedet den traditionelle danske jul, der var forvist til lillejuleaften.

Vi gør os klar til den store højtid

Lægger vi det hele sammen, synes de fleste at bruge lillejuleaften til at gøre klar til den store højtid dagen efter på en eller anden måde. Det kan komme til udtryk på mange måder, lige fra at finde julesweateren frem over at spise risengrød og til at pynte juletræ.

Hvordan kommer din lillejuleaften til at forløbe?